Wiosenne porządki w restauracji - jak sprzątać sprzęty i meble kuchenne?

wtorek, 30.4.2024 09:42 153

W restauracjach mnóstwo się dzieje. Nie można jednak zapominać o regularnym utrzymywaniu w nich czystości oraz porządku – bez tego można szybko je „zapuścić”. Jakich kroków nie można zatem pominąć i które sposoby mycia okażą się w różnych sytuacjach najskuteczniejsze? Podpowiadamy.

Mycie, czyszczenie, dezynfekcja – czym są?

W kuchniach gastronomicznych konieczne są: czyszczenie, mycie oraz dezynfekcja. Warto jednak zaznaczyć, że dwa pierwsze terminy nie są ze sobą tożsame, jeśli chodzi o powierzchnie kuchenne. Czyszczenie oznacza pozbywanie się resztek żywności i niewielkich zabrudzeń. Mycie to z kolei usuwanie niektórych mikroorganizmów oraz osadów. Dezynfekcja to natomiast eliminowanie zagrażających zdrowiu mikroorganizmów. W tym artykule będziemy jednak, dla ułatwienia, stosować terminy „mycie” i „czyszczenie” zamiennie.

O czym nie możesz zapominać przy czyszczeniu restauracji?

Jak zapewne wiesz, codziennie należy czyścić wszystkie powierzchnie, włączając w to sprzęty i deski do krojenia. Najbardziej wdzięczne w czyszczeniu są meble ze stali nierdzewnej, które są pozbawione pęknięć i porów. Takie wyposażenie gastronomiczne oferuje m.in. Grupa Iguana (https://iguana.pl/oferta-gastronomia/wyposazenie-gastronomii-krakow/). Aby usunąć z nich zabrudzenia, najlepiej przetrzeć całość mieszanką wody i detergentu, zwłaszcza tego przeznaczonego do pielęgnacji stali. Jeśli pojawią się na nich plamy tłuszczu, najlepiej jest pozbyć się ich od razu – nikt nie lubi czyścić zaschniętego brudu.

Regularnie trzeba pamiętać również o myciu lodówek, a jeżeli znajdzie się w niej nieświeża żywność, należy je zdezynfekować – najlepiej przy pomocy gąbek oraz profesjonalnych środków, włączając w to również odtłuszczacze. Zmywarki powinniśmy myć i odkażać każdego dnia. Dodajmy, że jeżeli chodzi o temperaturę w zmywarkach, powinna ona osiągnąć 82,2℃.

Korzystasz z kuchenki, piekarnika oraz mikrofalówki? Pamiętaj, aby również i z nich systematycznie pozbywać się brudu. Nie dość, że takie sprzęty – w przeciwnym wypadku – niezbyt dobrze się prezentują, to jeszcze są niehigieniczne.

Nie można zapomnieć o niewielkim sprzęcie produkcyjnym, a więc sztućcach, garnkach oraz naczyniach, które należy myć w roztworze środka myjącego, następnie spłukiwać wodą i wycierać, aż całość będzie sucha. Warto zaznaczyć, że np. szkło należy myć roztworami bez acetonu i kwasów, a ceramikę zupełnie innymi środkami. Oczywiście cały proces może ułatwić porządna zmywarka – tego rodzaju wyposażenie kuchni gastronomicznej również znajdziesz w sklepie Iguana. Przejrzyj naszą ofertę i dowiedz się więcej!