Co jeść przy refluksie żołądka? 5 najlepszych produktów

dzisiaj, 6 godz temu

Refluks żołądka to przypadłość, w której treść żołądkowa cofa się do przełyku, co w konsekwencji powoduje uczucie pieczenia – znane również jako zgagę. Oprócz tego możesz odczuwać ból i dyskomfort. Jednym ze sposobów na złagodzenie tych przykrych dolegliwości jest odpowiednia dieta. Dowiedz się, co jeść przy refluksie żołądka.

5 produktów, które wartość jeść przy refluksie żołądka

Dieta przy refluksie powinna być lekkostrawna, uboga w tłuszcze i kwasy, a także bogata w składniki łagodzące podrażnienia. Taka dieta łagodzi objawy refluksu i obciąża układu trawiennego. Co jeść przy refluksie żołądka? Oto lista zalecanych produktów:

Płatki owsiane

Płatki owsiane np. w formie owsianki to idealna opcja dla osób borykających się z refluksem żołądka. Dlaczego? Stanowią prawdziwe bogactwo błonnika, które wpływa pozytywnie na kondycję układu trawiennego, a przy tym zapobiega nadmiernemu wydzielaniu kwasu żołądkowego. Zaletą jest również naturalne pH płatków owsianych, dzięki czemu nie podrażniają ścian żołądka ani przełyku.

Najlepiej, jeśli będziesz jeść owsiankę na mleku roślinnym lub wodzie – unikaj cytrusów i tłustego mleka, bo może zwiększać ryzyko zgagi. Możesz też zamówić dietę pudełkową – jak tę ze strony: https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/gdansk/, gdzie płatki owsiane mogą być wykorzystywane nie tylko w formie owsianki.

Banany

Przy refluksie żołądka świetnym wyborem są banany. Szczególnie ze względu na naturalną słodycz i niskie pH, co pomaga w neutralizowaniu kwasu żołądkowego. Zaletą bananów jest także wysoka zawartość błonnika, który wspiera perystaltykę jelit, znajdziesz tam również pektyny – łagodzą podrażnienia. 

Pamiętaj, że regularne spożywanie bananów może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego pH w żołądku i zmniejszeniu częstotliwości objawów refluksu.

Migdały

Migdały są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, ale w niewielkich ilościach mogą również pomagać przy refluksie. Ich neutralne pH oraz zawartość błonnika wspierają układ trawienny, a do tego chronią błonę śluzową przełyku.

Pozytywne efekty jedzenie migdałów dostrzeżesz dopiero wtedy, gdy będziesz jeść naturalne, niesolone migdały. Unikaj spożywania ich w nadmiernej ilości, ponieważ wysokotłuszczowe produkty mogą nasilać objawy refluksu. Wystarczająca będzie garść migdałów dziennie.

Warzywa korzeniowe

Co jeść przy refluksie żołądka? Dobrą opcją może być catering dietetyczny np. https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/katowice/, który będzie dopasowany do Twoich potrzeb. Koniecznie sięgaj też po warzywa korzeniowe – takie jak marchew, buraki czy ziemniaki. Takie warzywa są lekkostrawne, bogate w składniki odżywcze i mają neutralne pH. Możesz je przygotowywać na parze, gotować w wodzie lub piec w piekarniku.

Kasza jaglana

Kasza jaglana to jeden z najzdrowszych produktów zbożowych, który dodatkowo alkalizuje organizm. Poza tym kasza jest lekkostrawna, bezglutenowa i pomaga w regulacji pH w żołądku, dzięki czemu wpływa pozytywnie na kondycję przewodu pokarmowego i zmniejsza ryzyko zgagi.