„Siga siga. Smak Grecji na twoim talerzu”, czyli grecka recepta na szczęście
Duńczycy mają hygge, Hiszpanie mañana, a Grecy, którzy kochają morze i święty spokój – SIGA SIGA.
Już 1 czerwca będziemy mogli przenieść się do słonecznej Grecji za sprawą Sabiny Francuz i jej książki Siga siga. Smak Grecji na twoim talerzu.
Autorka opowiada greckie historie, przeciera kulinarne szlaki, zbacza z utartych turystycznych ścieżek. Zagląda rybakom do kutrów dobijających do brzegów cykladzkich wysp, słucha ateńskiego gwaru i pokazuje co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską, czym jest helleński slow life i dlaczego Grecy kochają fasolę.
W książce znajduje się również 80 przepisów na klasyczne potrawy z rodzinnych greckich biesiad i tłocznych tawern, takie jak fawa, keftedes, feta smażona w filo, faszerowany kalmar w cytrynowym sosie z uzo, hilopites z boczniakami i orzechami oraz lody tymiankowe z metaxą.
Dodaj komentarz
Komentarze (0)