Tradycja w sercu Gór Sowich. Marek Słomczyński o Browarze Podolin

dzisiaj, 12 godz temu 1671

Moim gościem jest Marek Słomczyński – menadżer Browaru Podolin, nowego, małego browaru rzemieślniczego, który właśnie rozpoczął działalność w sercu Gór Sowich, tuż obok Dzierżoniowa. To miejsce nie powstało przypadkiem – tworzą je ludzie stąd, lokalsi, którzy z pasją i szacunkiem podchodzą do regionalnych tradycji browarniczych. A te – jak się okazuje – mają na Dolnym Śląsku naprawdę długą i ciekawą historię.

W dzisiejszym odcinku Marek opowie, jak narodził się pomysł na Browar Podolin, z jakimi wyzwaniami wiąże się jego prowadzenie i dlaczego nawet mały browar potrzebuje naprawdę profesjonalnych urządzeń. Porozmawiamy o jakości składników – w tym o krystalicznie czystej górskiej wodzie, która stanowi fundament ich piw – oraz o różnych stylach piwa, które powstają w Podolinie. Dowiemy się też, ile litrów piwa potrafią tam wyprodukować i jak wygląda proces jego tworzenia – od receptury po etykietę. Marek zachęca także lokalnych przedsiębiorców – właścicieli restauracji, barów i sklepów – do współpracy i wspólnej promocji regionalnych produktów.

Opowiada również o działaniach marketingowych, które prowadzi poprzez swoją agencję Creative Content Studio, a także o tym, co symbolizują charakterystyczne etykiety Browaru Podolin. I co najważniejsze – już niedługo browar będzie można odwiedzić osobiście i zaopatrzyć się w jego produkty bezpośrednio na miejscu.

Radiodoba.pl wspiera lokalny biznes, zwłaszcza ten niszowy, autentyczny i tworzony z sercem. Ten podcast to ukłon w stronę lokalności – bo wierzymy, że regionalne smaki, tradycje i ludzie, którzy za nimi stoją, zasługują na szczególną uwagę.Rozmowę poprowadzi Tomasz Kuriata.

POSŁUCHAJ PODCASTU