[FOTO] Targ Ziemi w Kraskowie po raz ostatni. Impreza przenosi się w nową lokalizację
Tradycyjnie w pierwszą niedzielę miesiąca w ekologicznym gospodarstwie przypałacowym "Bzowa Ostoja" w Kraskowie zorganizowano Targ Ziemi. To już jednak ostatnia odsłona imprezy w tym miejscu. W styczniu targu nie będzie w ogóle, a od lutego organizowany będzie w nowej lokalizacji.
Lokalne wyroby gastronomiczne, rękodzieła, ubrania i wiele innych rzeczy będą organizowane w ekologicznym gospodarstwie rolnym państwa Ożgów w Tarnawie w gminie Żarów (adres: Tarnawa 4).
- Nowe miejsce, nowi gospodarze, nowa energia - ta sama misja! Będziemy na was czekać zawsze w pierwszą niedzielę miesiąca od 11.00 do 15.00, począwszy od lutego - zapraszają organizatorzy.
Lista wystawców podczas grudniowego Targu Ziemi124:
- Aromatyczna Pracownia – kamionki do aromatoterapii,
- Betty B. – dobrze znane czapki wełniane, biżuteria z naturalnych kamieni,
- projekt Fryborska manufaktura Miodownicza – Justyna i Gabriel Jaczewscy,
- NaturBonum – kosmetyki konopne,
- Kiszonki Sznajderów z doliny Baryczy,
- Kadoo – czapki wełniane ręcznej roboty,
- Octy owocowe, humusy, gąszcze i oczywiście octy ze wszystkiego,
- Novitum – pasty z kiełków pszenicy, kremy orzechowe, oleje tłoczone na zimno,
- Cydr Radosny – jakościowe cydry ze starych odmian jabłoni
- Winnica Świdnicka – wina z Makowic,
- Anki cuda Wianki – wianki, dekoracje z naturalnych roślin oraz obrazy z mchu,
- Bery decor – lokalna moda z lnu i innych naturalnych tkanin,
- Perłowe sploty – makramy,
- Browar Łażany,
- Dolnośląski Mazur – Katarzyna Puszcz-Mazur – olej słonecznikowy, olej rzepakowy, oleje z dodatkiem ziół, czosnkiem i papryką,
- Siedlisko natury – naturalnie uprawiane warzywa,
- Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy, paluchy z makiem i sezamem,
- Jira Ceramics & Art – ceramika
- Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz,
- Robótki Karolka – rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku
- Z Natury Lepsze – Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie,
- Sernica Dolnośląska – gouda owcza i kozia dłuuuugo dojrzewająca,
- Serowarnia Strużańska – nabiał owczy wszelaki,
- Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa,
- Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
- KUCHNIA domowa – Skarby Lasu, Zofia Kowalczyk – soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
- Dyniowy zakątek – dynia od A do Z,
- Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
- Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
- Projekt slow-food Bzowa Ostoja – kawa, ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
- Jagodowe pole – cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy w drugim roku konwersji ekologicznej,
- Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga – mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna,
- Ziołowe Pola – kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
- Eko-Ar – przetwory z aronii, Bio Jabłko, ekologiczne soki i przetwory,
- Pasieka Spod Ślęży – Krzysztof Staryszak,
- Palce lizać – masło sklarowane,
- Ostre Sztosy – diabelnie ostre sosy,
- Monika Kołataj – swetry robione na drutach,
- Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze
- Pasieka Diana – miody z Doliny Bystrzycy,
- Malinowy sad – ekologiczne gospodarstwo spod Sobótki, przetwory owocowe, soki malinowe
foto: doba.pl
Dodaj komentarz
Komentarze (0)