Prezentowały we Wrocławiu tradycje wielkanocne
Jak smakuje Wielkanoc na Dolnym Śląsku? Okazją, aby się o tym przekonać była Prezentacja Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu. W sobotę, 28 marca, oprócz degustacji świątecznych potraw odbyły się również występy zespołów folklorystycznych oraz pokazy palm i pisanek.
Na tydzień przed Wielkanocą w Pasażu Grunwaldzkim można było nie tylko zrobić świąteczne zakupy, ale także zaczerpnąć inspiracji do przygotowania tradycyjnych specjałów. Na 26 stołach zaprezentowane zostały potrawy wielkanocne przyrządzane przez Koła Gospodyń Wiejskich. Wśród wystawców znalazły się również członkinie KGW w Kłaczynie, które godnie reprezentowały naszą gminę i powiat. Kto nie skorzystał z zaproszenia gospodarzy wystawy i nie przybył na prezentację niech żałuje. Na stołach było wszystko, co kojarzy nam się z Wielkanocą. Jaja pod niezliczoną ilością postaci, sałatki, galarety, pasztety, pieczenie, szynki oraz tradycyjny żur wielkanocny. Na deser częstowano paschą, babami, mazurkami, sernikami, które nim trafiły do żołądków zwiedzających, karmiły oczy swymi wymyślnymi kształtami i barwnymi dekoracjami. Obecne na prezentacji gospodynie zdradzały zarówno receptury przygotowanych przysmaków, jak również tajniki malowania pisanek i plecenia palm.
Nie lada atrakcją była również możliwość wysłuchania wielkanocnych pieśni w wykonaniu dolnośląskich zespołów ludowych.
Współorganizatorami wydarzenia byli Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, partnerem spotkania Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych.
źródło: UG Dobromierz
Dodaj komentarz
Komentarze (0)