Tradycje Stołu Wielkanocnego na bogato
[WIDEO] W minioną niedzielę, 29 marca w hali sportowej w Marcinowicach, mogliśmy skosztować wielkanocnych pyszności – słodkich wypieków, jajek przyrządzonych na rozmaite sposoby, zupy chrzanowej czy swojskich nalewek.
Tegoroczne Tradycje Stołu, wpisane na stałe w kalendarz powiatowych imprez, przyciągnęły całe rodziny. Odwiedzający mogli podpatrzeć jak przygotować wielkanocną potrawę oraz jak ją efektownie zaprezentować na świątecznym stole. Można było wysłuchać tradycyjnych przepisów prezentowanych wprost ze sceny i zaopatrzyć się w ręcznie robione ozdoby wielkanocne. Wiele z nich to prawdziwe arcydzieła sztuki plastycznej i kulinarnej.
Do XI edycji zgłosiło się rekordowo ponad 40 podmiotów.
– Co roku przyjeżdża do nas coraz więcej uczestników, a tegoroczna rekordowa liczba jest dowodem na to, że nasza impreza zwiększa swój zasięg i przy okazji – prestiż. Przez dziesięć edycji udało się przygotować wydarzenie, na które dzięki współpracy z powiatem świdnickim przyjeżdżają także goście z partnerskich miast w Czechach i Polsce - mówił wójt Marcinowic, Władysław Gołębiowski, który od początku tworzył tą sztandarową, regionalną imprezę.
Przeczytaj komentarze (1)
Komentarze (1)