EduBiblioSfera: Opanować alergię
W ostatnich dziesięcioleciach z roku na rok odnotowujemy stały wzrost liczby osób cierpiących z powodu alergii i nie widać oznak spowolnienia tej tendencji. Jako główny powód wskazywany jest wpływ czynników środowiskowych (toksyny środowiskowe, żywność modyfikowana genetycznie, zmiany klimatu) na nasze zdrowie genetyczne.
Sam temat alergii nie jest nowy, choć ze względu na wzrost występowania chorób alergicznych, można odnieść wrażenie, że jest zjawiskiem występującym wyłącznie współcześnie. Faktem jest jednak, że egipski faraon Menes zmarł 2640 lat przed naszą erą z powodu reakcji alergicznej po użądleniu przez owady. Lukrecjusz pisał 100 lat przed narodzeniem Chrystusa „Co dla jednych stanowi wykwintną potrawę, dla innych może być śmiertelną trucizną”. Objawy alergii po spożyciu mleka koziego opisał grecki filozof i lekarz –Galen- działający w latach 131-201 przed narodzeniem Chrystusa.
Wiedza jaką mamy teraz, zmusza nas do odejścia od stereotypowego spojrzenia na alergię. To już nie tylko zwykły, choć może uciążliwy, katar, zatkany nos czy załzawione oczy. Alergeny wpływają na praktycznie wszystkie narządy naszego organizmu: zwężenie dróg oddechowych, zapalenie jelit, nadmierne lub niewystarczające pobudzenie układu odpornościowego, na rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego.
Zaburzenia występujące na tle alergicznym można podzielić na te, które objawiają się w obrębie jamy nosowej, czyli ten wspomniany już katar, kichanie. I tu wykrycie przyczyny ma kluczowe znaczenie, ponieważ nieleczone alergie wziewne mogą przyczynić się do rozwoju astmy. Wtedy nie wystarczy już eliminacja alergenów, zwykle konieczne jest leczenie farmakologiczne. Co ciekawe znaczącym aspektem w leczeniu astmy jest wyleczenie jelit, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego, tym samym złagodzić objawy alergii oraz stanu zapalnego w płucach. Kolejne zaburzenia to alergie skórne, wszelkie atopowe zapalenia skóry, pokrzywki i inne wysypki. Leczenie jest konieczne nie tylko dla zapewnienia ulgi, ale też aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia astmy. Alergie pokarmowe, które stanowią coraz poważniejszy problem. Motyw często wykorzystywany w filmach komediowych, uczulenie na orzeszki ziemne. Niby śmiesznie, a jednak może zakończyć się śmiercią. I jak tu robić zakupy, jak większość etykiet zawiera formułkę „może zawierać śladowe ilości orzechów”. Koniecznie trzeba też wspomnieć o nietolerancjach pokarmowych. Niektóre pokarmy nie wywołują klasycznej reakcji alergicznej, ale wpływają na układ odpornościowy lub też wywołują w ciele i mózgu reakcję chemiczną. Nasze zachowanie, zaburzenia nastroju, trudności z koncentracją mogą mieć związek z tym, co jemy.
Informacji o przyczynach alergii, jej wpływie na nasz organizm, wygląd, samopoczucie warto poszukać w publikacjach zaprezentowanych poniżej. Lektura może okazać się zaskakująca i rzucić nowe światło na dolegliwości z jakimi mierzymy się w życiu codziennym.
Źródło: Alergia w rodzinie/Sears R., Sears W., Warszawa : Wyd. Mamania, 2020
Biblioteka Pedagogiczna w Ząbkowicach Śl.
ul. Mickiewicza 10
Tel. 74 8152303
e-mail: zabkowiceslaskie@dbp.wroc.pl
katalogi on-line: http://aleph.dbp.wroc.pl:8991/F/
Dodaj komentarz
Komentarze (0)