Czym powinna cechować się odzież gastronomiczna?
Odzież gastronomiczna to istotny element codziennej pracy kucharzy oraz innych osób pracujących w kuchni. Strój kucharski powinien spełniać określone kryteria, ponieważ jedynie wówczas jest w stanie zapewnić kucharzom odpowiednie warunki pracy. Najistotniejszą kwestią jeżeli chodzi o odzież gastronomiczną, jest materiał wykonania. Tkanina musi cechować się wysoką jakością.
Najważniejsze cechy odzieży gastronomicznej
Pracownicy branży gastronomicznej doskonale zdają sobie sprawę, jak istotne znaczenie ma ich odzież robocza. Praca w kuchni wymaga odpowiednio przystosowanych ubrań, których głównym zadaniem jest ochrona ciała pracowników. W kuchni panują szczególne warunki. Wysoka temperatura w połączeniu z szybkim tempem pracy sprawiają, że od odzieży wymaga się, aby była wygodna i komfortowa w użytkowaniu. Ubiór nie powinien ograniczać swobody ruchów. Najważniejszą jednak kwestią jest materiał wykonania. Wykorzystanie podczas produkcji wysokiej jakości tkaniny sprawia, że odzież gastronomiczna jest wytrzymała i trwała.
Ważne są także szwy, które powinny być mocne, aby zminimalizowane było ryzyko rozprucia się odzieży. By mieć pewność, że produkt będzie cechował się wysoką jakością wykonania, warto jest wybierać odzież pochodzącą od polskiego producenta. Rodzime firmy nie tylko szyją ubrania dla gastronomii we własnych szwalniach i pracowniach krawieckich, ale również wykorzystują do tego celu materiały zakupione w polskich hurtowniach.
Elementy stroju kucharza
Odzież gastronomiczna powinna być przewiewna. Materiał musi przepuszczać powietrze, zapewniając jego odpowiednią cyrkulację. W ten sposób ciało pracownika nie będzie pociło się, co w przypadku pracy w kuchni ma ogromne znaczenie. Ponadto tkanina powinna być odporna na zabrudzenia i plamy, mogące powstawać podczas kontaktu materiału z barwiącymi produktami spożywczymi. Spodnie kucharskie oraz inne elementy ubioru kucharza wymagają częstego prania. Dlatego też materiał musi być odporny na działanie silnych środków piorących. Wysokiej jakości odzież gastronomiczna to gwarancja, że fason danego modelu nie będzie deformować się wraz z upływem czasu czy podczas częstego prania.
Na strój kucharza składa się bluza kucharska damska lub męska, spodnie, fartuch oraz burty z antypoślizgową podeszwą. Nieco zapomnianym elementem, aczkolwiek nadal noszonym przez wielu szefów kuchni, jest czapka kucharska. Jeżeli każda z części ubioru będzie spełniać powyższe kryteria, ciało pracownika kuchni będzie w pełni chronione podczas codziennej pracy.