Festiwal nadziewany pysznościami. W tym tygodniu w Rynku kulinarna rozkosz!

poniedziałek, 2.6.2025 10:55 247 0

Już 6-8 czerwca na wrocławskim Rynku będziemy mieli prawdziwe święto smakoszy – kolejną edycję festiwalu kulinarnego Delicje. Będzie przepysznie i z lokalnymi składnikami. Motyw przewodni tegorocznej imprezy: potrawy z nadzieniem. Przyjrzymy się, jak cały świat robi to, co u nas najczęściej nazywamy pierogami.   

Rozkosznie chrupiące samosy z Indii? Karbowane na brzegach i delikatne niczym firanka włoskie ravioli? A może przyjemnie przesiąknięte kąpielą w aromatycznym bulionie chińskie wonton? Pierogami i pierożkami o najrozmaitszych formach, smakach i konsystencjach zajadają się pod niemal każdą szerokością geograficzną. We wrocławskim Rynku będą warsztaty i pokazy, jak się takie specjały robi. Popatrzymy nie tylko, jak przygotować dobre ciasto, ale też jak przyrządzić nieoczywiste nadzienie. Często warto je przygotować z produktów, które są dostępne także w Polsce. Tylko że w królestwie farszu z sera i ziemniaków nie zastanawiamy się, że mamy mnóstwo innych sposobów, by wyczarować pyszności.

- Festiwal Delicje po raz pierwszy odbył się w 2023 roku. Szybko okazało się, że świetnie wpisuje się nie tylko we wrocławski i dolnośląski krajobraz kulinarny. Także w nasz sposób myślenia o tym, skąd powinniśmy brać produkty. Podglądamy, jak jada świat, ale mocno promujemy naszych lokalnych wytwórców i dostawców jakościowej żywności – mówi Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektorka Departamentu Strategii i Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego we Wrocławiu.     

W 2023 roku we Wrocławiu mieliśmy pierwszą edycję festiwalu. Premierowe Delicje spotkały się z dużym zainteresowaniem ze strony regionalnych dostawców, producentów i szefów kuchni. Patronat nad wydarzeniem objęła Wrocławska Rada Gastronomii.  Druga edycja festiwalu, zaplanowana na wrzesień 2024 roku, została odwołana ze względu na sytuację powodziową we Wrocławiu i w regionie. Zdążył odbyć się jedynie konkurs na najlepsze potrawy w poszczególnych kategoriach (Delicje 2024).

Trzecia edycja to znowu pełna wersja. W piątek 30 maja poznaliśmy zwycięzców w poszczególnych kategoriach kulinarnych, którzy zgłaszali się w konkursie na Delicje 2025 (szczegóły na końcu komunikatu). Swoje propozycje na zaproszenie organizatorów festiwalu przysyłali tu między innymi producenci żywności, szefowie kuchni, restauracje. Podczas samego festiwalu, który odbędzie się 6-8 czerwca w Rynku, najlepszym z nich zostaną wręczone nagrody.     

Miasto ściśle współpracuje przy festiwalu z Tomaszem Tycem, który wspólnie z żoną Małgorzatą Scheuer-Tyc aktywnie działa na wrocławskiej scenie kulinarnej („Bazar Smakosza” przy ul. Paczkowskiej, a także „Wrocławska feta. Festiwal piwa, wina i sera”.

- Zapraszamy na 6-8 czerwca wrocławian i wrocławianki do Rynku. Będą stoiska z pysznościami, lokalni producenci najlepszej żywności na Dolnym Śląsku, koncerty, a także warsztaty i pokazy kulinarne w wykonaniu świetnych szefów kuchni i specjalistów od kulinariów. Złamiemy stereotypy. Sprowokujemy do poszukiwań. Bo na przykład czy pod hasłem „pierogi z kiszonką” muszą koniecznie kryć się te z kiszoną kapustą? A to tylko jedna z nieoczywistych rzeczy, które nasi goście będą chcieli zaprezentować – zachęca Małgorzata Scheuer-Tyc, współorganizatorka festiwalu.  

Warto zaznaczyć, że festiwal będzie imprezą odpowiedzialną: jedzenie, które nie zostanie skonsumowane w trakcie Delicji, trafi do lodówek społecznych.

Tegorocznym partnerem wydarzenia jest restauracja „Gustaw” na Bastionie Sakwowym, w której w piątek rozstrzygnęliśmy konkurs na Delicje 2025. W jury konkursu na Delicje 2025 zasiadali: Kacper Sawoń (szef kuchni w „Gustawie”), Joanna Komorowska i Grzegorz Caputa (blogerzy kulinarni), Tomasz Tyc (przedsiębiorca i współorganizator festiwalu Delicje).

Komu przypadły pierwsze miejsca za potrawy dostarczone na konkurs Delicja 2025 i już podczas festiwalu odbierze w rynku statuetkę? 

 • Innowacyjna Delicja
1. Bukowicka Perła (ser żółty, wczesnodojrzewający, producent: Bukowicki Dom).

• Lokalna Delicja
1. Miód pitny dwójniak (producent: Ramka Miodu)

• Eko Delicja
1. Ricotta (producent: Serotonina)

• Flagowa Delicja
1. Ser łąkowy owczy (ser twardy, dojrzewający, producent: Sernica Dolnośląska)

•Delicja z Historią
1. Bomba legnicka (piernik w czekoladzie, producent: Pierniki Wrocławskie)

•Delicja Kuchni Świata
1. Yabraq (gołąbki z podkiszanych liści winorośli z nadzieniami mięsno-ryżowymi, producent: Syryjski Dom)

• Delicja Fit
1. Kombucha Calamansi (producent: Lobster)

•Wege Delicja
1. Next gen burger (burger z kotletem z białka grochowego, producent: Lobster)

• Delicja z wnętrzem
1. Thin red line (miód dwójniak, producent: Quantum Satis)

Superdelicja (startowali zwycięzcy wszystkich powyższych kategorii)

1. Next gen burger (burger z kotletem z białka grochowego, producent: Lobster)

2. Ser łąkowy owczy (ser twardy, dojrzewający, producent: Sernica Dolnośląska)

3. Miód pitny dwójniak (producent: Ramka Miodu)

 
Zapraszamy do śledzenia wydarzenia na: https://www.facebook.com/DelicjeWroclaw

Dodaj komentarz

Komentarze (0)