[FOTO] XII Festiwal Sera za nami
Tegoroczny XII Festiwal Sera w Dziećmorowicach już za nami. Impreza organizowana tradycyjnie na terenie Karczmy Góralskiej w Dziećmorowicach rozpoczęła się o godzinie 14:00. W czasie Festiwalu można było spróbować i kupić różne rodzaje sera: góralskie, austriackie, korycińskie, włodawskie, lutomierskie i wiele innych. Odbył się także konkurs na najlepszą potrawę z sera i na najlepszego producenta.
Jury nie miało łatwego zadania w żadnej z konkurencji. Ostatecznie nagrodę najlepszego producenta otrzymał pan Andrzej Pisarczyk za sery austriackie.
Pierwsze miejsce jury na „najlepszą potrawę z sera” przyznało bezie z sową, którą przygotował pan Andrzej Sumara, drugie miejsce zajęła rolada serowo – szpinakowa pani Barbara Zacharska a trzecie otrzymała pani Małgorzata Domagała – Jabłońska. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali od organizatorów pamiątkowe dyplomy i nagrody.
W trakcie festiwalu można było kupić nie tylko sery, ale także m.in.: produkty pszczele, miody, wina, różnego rodzaju przetwory, wędliny oraz wyroby rękodzielnicze. Nie zabrakło również atrakcji i animacji dla najmłodszych – z dziećmi bawili się klauni Klara i Patryk, nie zabrakło licznych konkursów i zabaw na dmuchanych zjeżdżalniach!
Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy – potrawy z sera były nie tylko pyszne, ale i nowatorskie! Zapraszamy do fotorelacji . Do zobaczenia za rok, gdzie jak zapowiedział wójt gminy Walim – Adam Hausman- w przyszłym roku będzie nowa konkurencja „najlepsza zupa serowa”.
Przeczytaj komentarze (1)
Komentarze (1)