Jutro Tłusty Czwartek. Przepisem na pyszne pączki dzieli się KGW Boleścin
Działające w gminie Świdnica koła gospodyń to skarbnica wiedzy kulinarnej, pomysłów na rękodzieło i wielu cennych inicjatyw. Za każdym razem zaskakują nas swoją pomysłowością i oryginalnością przepisów. Ich talent i zdolności kulinarne można oceniać praktycznie w ciągu całego roku, czy to podczas jarmarków wielkanocnych i bożonarodzeniowych, festynów i imprez plenerowych.
Koło Gospodyń Wiejskich w Lutomi Dolnej w gminie Świdnica to jedno z najdłużej istniejących w regionie. W 2022 roku obchodzić będzie jubileusz swojego 76-lecia. Najmłodszym kołem jest KGW Lubachów, zarejestrowane 8 lutego tego roku. Łącznie jest ich 15. Dziś swoim przepisem na pyszne i smaczne pączki dzielą się gospodynie z KGW w Boleścinie.
To sprawdzony przepis od 91. letniej babci Marii. Przez lata jedna z najstarszych mieszkanek naszej miejscowości obdarowywała rodzinę i przyjaciół pysznościami na Tłusty Czwartek. Dziś same będąc gospodyniami kultywujemy kulinarne tradycje, korzystając ze sprawdzonych przepisów naszych babć i mam. Myślę, że nikt tego dnia nie będzie liczył dodatkowych kalorii. Bo jak głosi stare polskie przysłowie „Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zjedzą pole i będzie miał pustki w stodole” – mówi Patrycja Woźniak, członkini KGW Boleścin.
Przepis na pyszne pączki od babci Marii:
- 50 dkg mąki
- 5 dkg drożdży
- 7 żółtek
- szklanka tłustego mleka
- 10 dkg rozpuszczonego masła
- 10 dkg cukru
- starta skórka z cytryny
- kieliszek spirytusu lub rumu
- 1 kg smalcu lub 1 litr oleju do smażenia
- 15 dkg konfitury z moreli lub z róży
- cukier puder z wanilią
Drożdże mieszamy z 3 łyżkami letniego mleka. Pozostałą ilość mleka gotujemy i wrzącym zalewamy pół szklanki mąki. Rozcieramy i mieszamy z pozostałą mąką, drożdżami i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrastającego ciasta dodajemy żółtka utarte z cukrem i letnie masło oraz spirytus lub rum. Dokładnie wyrabiamy ciasto aż do momentu, kiedy zacznie odstawać od rąk i naczynia. Przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę, zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm.
Szklanką wycinamy kółka i na połowie kładziemy nadzienie, po czym zlepiamy z pustymi kulkami. Przykrywamy pączki ściereczką i pozostawiamy na ok. 20 min. W dużym płaskim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy partiami pączki, smażąc około 3 min. pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę już bez przykrycia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na serwetkę, aby odsączyć z tłuszczu. Dopiero wtedy posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
foto - UG Świdnica
Dodaj komentarz
Komentarze (0)