[FOTO] Uczniowie z Witoszowa Dolnego rozwijali umiejętności kulinarne i językowe
Uczniowie klasy 7a Szkoły Podstawowej im. Ludwiki Wawrzyńskim w Witoszowie Dolnym przeżyli dwa intensywne dni poza murami szkoły pracując nad rozwojem wszechstronnych umiejętności. Podczas klasowego pobytu w Szkolnym Schronisku Młodzieżowym w Lubachowie, zgodnie z pomysłem i pod opieką wychowawczyni Doroty Nowakowskiej i pani Anny Tendziagolskiej, wzięli udział w kilku warsztatach edukacyjnych.
Drugi dzień przebiegał pod hasłem "wspólne gotowanie". Uczniowie klasy 7 mieli niecodzienną okazję współpracować i uczyć się od starszych kolegów z 5 klasy Technikum Hotelarsko-Turystycznego w Świdnicy, którzy podjęli się zadania wspólnego przygotowania czterech przysmaków kuchni brytyjskiej.
Pierwszym punktem programu były zajęcia o charakterze integracyjnym z elementami poznawania swoich predyspozycji zawodowych poprowadzone przez doradców zawodowych Zespołu Poradni Psychologiczno-Pedagogicznych w Świdnicy i Świebodzicach. Po południu uczniowie bawili się podczas tańców integracyjnych, w budynku i na podwórku, oraz podczas innych gier zespołowych. Oczywiście podczas wyjazdu pod opieką dwóch anglistek nie mogło zabraknąć elementów językowych.
Uczniowie podzieleni na zespoły kilkuosobowe pracowali nad plakatami prezentującymi pięć krajów anglojęzycznych, poszukując informacji na temat ich stolic, populacji, symboli narodowych, kuchni i głównych atrakcji turystycznych. Kolację i śniadanie uczniowie szykowali sobie sami, co dodatkowo stanowiło okazję do współdziałania i nauki wielu życiowych umiejętności. Wieczór wzbogacił występ wokolany koleżanek z klasy oraz nauka tradycyjnego tańca angielskiego tańczonego w kole. Ważny był także czas spędzony wspólnie w gronie kolegów według własnego pomysłu pomiędzy moderowanymi punktami programu i po zajęciach. Tego nie mogło zabraknąć!
Drugi dzień przebiegał pod hasłem "wspólne gotowanie". Uczniowie klasy 7 mieli niecodzienną okazję współpracować i uczyć się od starszych kolegów z 5 klasy Technikum Hotelarsko-Turystycznego w Świdnicy, którzy podjęli się zadania wspólnego przygotowania czterech przysmaków kuchni brytyjskiej. Zadanie było tym trudniejsze i ciekawsze, że przepisy były raczej nieznane i po angielsku. Wszyscy pracowali z przejęciem i zaangażowaniem, a efekty były wyśmienite - bułeczki English Scones, słona przekąska Pigs in a Puff Pastry Blanket, placuszki Classic Crumpets oraz deser Apple Crumble with Vanilla Custard wszystkim smakowały.
Dodatkowym bonusem dla wszystkich była prezentacja multimedialna oraz pełna praktycznych wskazówek pogadanka na temat zdrowego żywienia, poprowadzona przez Magdalenę Duć, nauczyciela przedmiotów zawodowych w ZSH-T i dietetyka. Cały pomysł pomógł zorganizować dyrektor Schroniska w Lubachowie i nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSH-T w Świdnicy - Sebastian Krzywda. Uczniowie dowiedzieli się także o specyfice szkoły hotelarsko-turystycznej, a dzięki spotkaniu z uczniami i nauczycielami w praktycznym wydaniu może niektórzy rozważą wybór tej placówki po ósmej klasie.
- Intensywnie, różnorodnie, edukacyjnie, wspólnie - tak lubimy jeździć na wycieczki. I niekoniecznie daleko od domu - mówili z zadowoleniem uczestnicy spotkania.
źródło: UG Świdnica
Dodaj komentarz
Komentarze (0)