Nie wyrzucaj świątecznego jedzenia, tylko podziel się nim
Jedzenie, które zostaje po świętach, nie musi trafić do kosza. Można się nim podzielić. Wystarczy przynieść do jadłodzielni. Społeczna lodówka daje nie tylko szansę na wzięcie udziału w akcji pomocowej dla potrzebujących, ale też wpisanie się w ekologiczny trend „no waste” - czyli nie marnowania jedzenia. Lodówka znajduje się przy pawilonach handlowych na ulicy Zamenhofa w Świdnicy.
Można w niej zostawiać takie produkty spożywcze, które sami chcielibyśmy zjeść - to najprostsza zasada do zapamiętania. W lodówce można umieszczać tylko produkty świeże, nieprzeterminowane oraz te, które minimalnie są po terminie określony jako „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły daty „należy spożyć do”.
W specjalnej chłodziarce można również zostawiać produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach), produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe, sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach oraz pieczywo, warzywa i owoce. Osoby, które chcą pomóc potrzebującym mogą również przekazywać wyroby własne – przetwory, ciasto, gotowe dania starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
To świetna okazja, by np. po domowym przyjęciu, czy świętach – przekazać nadmiar dobrego jedzenia osobom w potrzebie. Lodówka czynna jest całą dobę, każdy ma do niej swobodny i oczywiście nieodpłatny dostęp. Lodówka społeczna jest własnością fundacji „Weź Pomóż.pl”.
foto - Doba.pl
Przeczytaj komentarze (1)
Komentarze (1)