Tydzień Chleba pieczonego na zakwasie w SP nr 2 w Ziębicach
Zadbaj o zdrowie i nawyki swoje zmień.
Chleb na zakwasie kupuj chętnie w każdy dzień!
Bez konserwantów chlebek kupuj tak jak ja,
bo najzdrowszy jest mniam, mniam!
16 października w Szkole Podstawowej nr 2 w Ziębicach zapachniało świeżym, swojskim pieczywem. Tego dnia rozpoczęły się obchody Święta Chleba w szkole. Najmłodsze dzieci z oddziału przedszkolnego obejrzały w bibliotece film edukacyjny: ,,Od ziarenka do chleba”. Na kolejnej lekcji uczniowie klas I-III poznali historię chleba i obejrzeli film nagrany przez uczniów naszej szkoły w piekarni PTYŚ p. Bronisławy Dąbek z Ziębic. Dzieci wysłuchały również legendy Ewy Szelburg-Zarembiny pt.: ,,Jak bochen chleba w kamień się zamienił”. Najciekawszym jednak punktem programu tego dnia było zwiedzanie wystawy prac plastycznych w szkolnej bibliotece dotyczących chleba pieczonego na zakwasie wykonanych przez uczniów.
Uczniowie poznali właściwości odżywcze różnych ziaren i zbóż, odczytywali i porównywali skład chleba na etykietkach, sprawdzali, czy chleb jest pieczony na zakwasie, oraz rozróżniali różne rodzaje mąki. Uczniowie klas IV-VI wyszukiwali na lekcjach języka polskiego przysłowia o chlebie. Na koniec dnia odbyła się degustacja różnego rodzaju pieczywa z piekarni MUSZYŃSKI ze Szczawina koło Strzelina.
17 października 2014r. uczniowie klasy IIIa ze Szkolnego Klubu Naszej Ziemi ,,Ekoludy” pod kierunkiem p. V.Okaj piekli samodzielnie chleb za pomocą robota kuchennego Termomix i przygotowali wystawę zdrowej żywności na szkolnym korytarzu.
Uczniowie klasy czwartej przygotowywali w domu przez cały tydzień zakwas, a później w szkole omawiali jego właściwości fizyczne i chemiczne pod kierunkiem nauczyciela p. M. Tworek ze zwróceniem uwagi na wartość zdrowotną zakwasu chlebowego.
Również tego dnia uczniowie klas VI wybrali się z nauczycielem plastyki i techniki p. Dorotą Wroną - Popko na wycieczkę śladami starego młyna w Ziębicach w ramach programu: ,,Sztuka łączy pokolenia-wędrujemy śladami przeszłości”. Przewodnikiem po mieście był niezastąpiony pasjonat poznawania historii naszego regionu i miłośnik naszego miasta p. Stanisław Popardowski, który od kilku lat chętnie poświęca swój wolny czas na spotkania z młodzieżą.
Tym razem uczniowie poznali miejsce, gdzie dawnej było boczne koryto rzeki Oławy ze spiętrzoną za pomocą tamy wodą, która opływała młyn przy ul. Przemysłowej. Uczniowie chętnie pracowali z mapą i wyszukiwali miejscowości, które p. Stanisław Popardowski wymieniał podczas opowieści o dawnych młynach na terenie naszej gminy.
Do obchodów Święta Chleba dołączyli również rodzice uczniów i dzięki temu codziennie w innej klasie był poczęstunek chleba wypiekanego w domu. Tak było też w klasach pierwszych. Mistrzynią w wypieku kolorowego chleba okazała się p. Elżbieta Hyla, która nie tylko wspólnie z uczniami upiekła chleb, ale również przygotowywała wraz z wychowawcą p. Katarzyną Stąporek zdrowe drugie śniadanie z sokiem owocowym.
20 października 2014 r. o wartości chleba pieczonego na zakwasie przypominała świetlica szkolna. Tego dnia stała się ona najbardziej uczęszczanym miejscem w szkole, a siłą przyciągającą wszystkich na ostatnie i najwyższe piętro budynku był zapach pysznego, domowego chleba, który tym razem piekli pracownicy szkoły.
Przewodnikiem po wystawie przygotowanej przez dzieci ze świetlicy szkolnej była p.Patrycja Kuś, która omawiała każde stanowisko: rodzaje zbóż, rodzaje mąki i pieczywa, oraz dodatki i posypki do chleba.
Wystawa na świetlicy szkolnej zakończyła się konkursem wiedzy o rodzajach i uprawie zbóż, o zawodach ludzi, którzy uczestniczą w różnych etapach powstawania chleba i dostarczania go na nasz stół oraz polskich tradycji związanych z chlebem. Każdy uczestnik konkursu został nagrodzony w myśl słów: Chleb pracą nabyty bywa smaczny i syty.
Na koniec wystawy czekała na uczniów niespodzianka - degustacja domowych wypieków chleba według domowych przepisów i tradycji rodzinnych oraz różnych rodzajów zbóż. Każdy mógł spróbować i docenić ten niepowtarzalny smak. To było wspaniałe spotkanie, które z pewnością zintegrowało całą społeczność uczniowską i wpisało się w tradycję szkoły.
Do obchodów Święta Chleba włączyli się również nauczyciele innych przedmiotów. Uczniowie mieli wcześniej przeprowadzić wywiad w domu o tradycjach rodzinnych związanych z chlebem.
Na godzinie wychowawczej klasa VI a przygotowała zdrowe drugie śniadanie z chlebem wypieczonym w domu na zakwasie przez ucznia Piotra Jarosza, który również upiekł dla całej klasy podpłomyki. Na długiej przerwie uczniowie innych klas częstowali się chlebem.
22-23 X 2014r. na lekcjach j.angielskiego i j.niemieckiego dzieci wykonały plakaty o pracy piekarza i pieczywie w obcym języku w ramach poznawania i utrwalania nowych słówek.
Na matematyce uczniowie rozwiązywali zadania z przeliczaniem jednostek wagi, na lekcjach informatyki i zajęciach pozalekcyjnych nagrywali film o wartości chleba pieczonego na zakwasie. Członkowie Koła Żywego Słowa pod kierunkiem bibliotekarza p.Edyty Sendor układali rymowanki o chlebie. Ułożyli również słowa piosenki reklamującej wartość chleba pieczonego na zakwasie. Na lekcji przyrody uczniowie wykonywali doświadczenia z drożdżami, a na lekcji religii rozmawiali o tradycjach rodzinnych i szacunku do chleba.
Podsumowaniem całego Tygodnia Chleba pieczonego na zakwasie była wystawa prac uczniów na szkolnym korytarzu przygotowana pod kierunkiem p. L. Sobolewskiej i B.Zańko: Bez pracy nie ma kołaczy.
Znalazły się tu plakaty informujące o wartości pieczywa przygotowanego na zakwasie chlebowym, domowe przepisy na chleb, wiersze i rymowanki, przysłowia o chlebie oraz zdjęcia z działań podjętych w klasach
Podsumowując tegoroczną akcję „Tygodnia Chleba pieczonego na zakwasie 2014" w SP 2 w Ziębicach należy stwierdzić, że co roku uczestniczą w niej wszyscy uczniowie oraz chętni do współpracy rodzice. Święto Chleba stało się więc ważnym elementem kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych w naszym środowisku lokalnym. Cieszymy się, że Święto Chleba obchodzone w szkole od 5 lat wpisało się już w kalendarz szkolnych wydarzeń, jako jedno z wielu uroczystości integrujących całą społeczność szkolną.
Pomysłodawcą i koordynatorem ogólnopolskiej kampanii Chleba pieczonego na zakwasie w szkołach jest Walentyna Rakiel-Czarnecka, wiceprezes Fundacji Dobre Życie. Celem tej kampanii jest zwrócenie uwagi na problem chleba, a także podniesienie wiadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami.
Organizatorzy Święta Chleba w SP 2 w Ziębicach składają serdeczne podziękowania członkom Stowarzyszenia LGD "Qwsi" w Ziębicach za podarowanie map Ziemi Ząbkowickiej na zajęcia terenowe. Gorące podziękowania należą się również p.Elżbiecie Hyli, p.Marii Zając, p.Bronisławie Dąbek oraz pracownikom Piekarni PTYŚ i pracownikom Piekarni MUSZYŃSKI za pomoc i upieczenie różnego rodzaju pieczywa, które wszystkim smakowało wybornie, a co najważniejsze było zdrowe, bo pieczone na zakwasie chlebowym.
Szkoła Podstawowa Nr 2 w Ziębicach
Dodaj komentarz
Komentarze (0)