Dwa miejsca na podium dla gastronomów z ZSP w Ziębicach
„Profesjonalista i mistrz w branży turystycznej” to konkurs, który odbywa się w Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy Zdroju już od wielu lat. W tym roku mieliśmy okazję brać udział w 10. edycji tego konkursu.Uczestnicy rywalizowali w trzech kategoriach: technik obsługi turystycznej, technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych.
Naszą szkołę w kategorii gastronomicznej reprezentowały dwie drużyny:Klaudia Kłębowska i Katarzyna Cente-Bury z klasy III TG , Mateusz Wysopal i Marta Szyndrowska z klasy II TG.Opiekunami obu drużyn były panie: Ewelina Dreszer i Marzena Sokołowska.
O randze konkursu świadczył już skład jury. Zmagania uczniów oceniali bowiem znani profesjonaliści:Waldemar Załuski- organizator, animator imprez kulturalnych w Polsce, Marcin Bożek- szef i ambasador kuchni Aves, Przemysław Gryz- szef kuchni Hotelu Spa Dr Irena Eris, Aleksandra Ciszewska- dyrektor Horeca Hezdhunters oraz Grzegorz Wnuk- Lipiński- szef kuchni w Hotelu „Zamek na skale”.
Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu było wykorzystanie jabłka i dyni w daniu zasadniczym i deserze. Danie popisowe naszej pierwszej drużyny to assiette z dyni w towarzystwie zębacza smugowego, topinamburu oraz jarmużu z sosem jabłkowo-rokitnikowym. Natomiast deserem był mus z dyni i białej czekolady z dyniowo-jabłkowym ciastkiem oraz sosem z malin i mango z nutą chilli i kardamonu.
Druga drużyna zaprezentowała - jako danie zasadnicze- placuszki dyniowe z kaszą jaglaną i szpinakiem, polędwiczkami i sosem kurkowym z sałatką z rukoli i orzechów oraz deser- serniczek dyniowy z ricottą na piernikowymi spodzie z jabłkowym kawiorem i karmelizowanym jabłkiem.
Już sam opis dań świadczy o niezwykłym kulinarnym talencie, dla nas najważniejszy był jednak werdykt. Drużyny z Ziębic zdobyły dwa miejsca na podium!
Marta Szyndrowska i Mateusz Wysopal zajęli I miejsce, a Klaudia Kłębowska i Katarzyna Cente-Bury - miejsce III.
Nagrody, które otrzymali laureaci konkursu były na miarę całego wydarzenia. Zwycięzcy wygrali weekendowy pobyt (dla 4 osób)w hotelu „Zamek na skale” w Trzebieszowicach oraz udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez pana Grzegorza Wnuka- Lipińskiego - szefa kuchni w tym właśnie hotelu.Nagrodami były też wysokiej klasy sprzęt kuchenny, naczynia oraz kosmetyki.
Gratulujemy wspaniałego sukcesu i życzymy równie udanych startów w kolejnych konkursach! Nawet w MasterChef!
Opiekunki konkursu: Ewelina Dreszer i Marzena Sokołowska
Dodaj komentarz
Komentarze (0)