"Las od kuchni" w Doboszowicach
19 listopada odbyło się w Doboszowicach nietypowe wydarzenie, pt. "Las od kuchni". Zorganizowane zostało przez Koło Gospodyń Wiejskich w Doboszowicach, a partnerem były Lasy Państwowe.
Na uczestników czekała prawdziwa uczta leśna. Można było spróbować grzybów w marynacie: koźlarz czerwony, krasnoborowik ceglastopory, borowik szlachetny oraz muchomor czerwieniejący. Do herbaty podano soki kwiatowe: z kwiatów czarnego bzu, z kwiatów akacji, nawłoci oraz miód z mniszka. Na leśnym, szwedzkim stole, można było znaleźć również takie potrawy jak: ciasto z jagodami, pierożki zapiekane z podgrzybkami i sarniakiem dachówkowatym, pesto z pokrzywy czy rolada z liśćmi chrzanu.
Odbyły się również warsztaty kulinarne dla dzieci, na których przygotowano kluski z sosem dzikiej róży. Radość z jedzenia przygotowanej przez siebie potrawy była podwójna.
Dla starszych uczestników przygotowany został pokaz kulinarny, na którym panie z KGW pokazały jak przyrządzić tartę z grzybami oraz prelekcje o tym, jak cenne są dary lasu.
Karolina Gicala
Dodaj komentarz
Komentarze (0)