[FOTO] Światowy Dzień bez Tytoniu. W "Cechu" zorganizowano powiatową konferencję dla uczniów szkół średnich
31 maja to Światowy Dzień bez Tytoniu, dlatego Branżowa Szkoła I Stopnia Cechu Rzemiosł Różnych i Małej zorganizowała powiatową konferencję o szkodliwości palenia dla uczniów szkół ponadpodstawowych.
Światowy Dzień bez Tytoniu w tym roku obchodzony jest pod hasłem „Potrzebujemy żywności, a nie tytoniu”. Tegoroczna kampania ma za zadanie wspieranie i zachęcanie rządów do zaprzestania dopłat do uprawy tytoniu i wykorzystania pozyskanych oszczędności do wspierania rolników w przejściu na bardziej zrównoważone uprawy, które poprawiają bezpieczeństwo żywnościowe, a tym samym zdrowotne.
- Mam nadzieję, że po dzisiejszym spotkaniu z pełną świadomością będziecie potrafili powiedzieć „nie” i z pełną świadomością będziecie podejmować decyzje, które będą ważyć na całym waszym życiu- mówiła otwierając konferencję dyrektor Branżowej Szkoły I stopnia CRRiMP w Ząbkowicach Śląskich, Marzena Kudryńska.
Po krótkim przedstawieniu tegorocznej kampanii WHO na tegoroczny Światowy Dzień Bez Tytoniu, certyfikowane psychoterapeutki uzależnień z Centrum Leczenia Uzależnień „SANGO”, Anna Kuczewska-Caputa i Danuta Długosz mówiły o tym, jak się uzależniamy od wyrobów tytoniowych, jak uzależnienie tłumaczymy przed innymi i samymi sobą oraz jakie są alternatywy dla sięgania po papierosa. Kosmetolog Karolina Adamczyk-Gurgul przestrzegała przed negatywnym wpływem palenia papierosów na skórę i organizm. Natomiast asp. szt. Katarzyna Mazurek z Komendy Powiatowej Policji w Ząbkowicach Śląskich przekazała młodzieży dawkę wiedzy na temat przepisów prawa w kontekście używania wyrobów tytoniowych.
Na zakończenie konferencji podsumowano konkurs plastyczny i quiz wiedzy, a najlepszym wręczono nagrody.
-----------------
Państwa członkowskie Światowej Organizacji Zdrowia ustanowiły Światowy Dzień bez Tytoniu w 1987 r., aby zwrócić uwagę świata na epidemię tytoniową oraz możliwe do uniknięcia uzależnienia i choroby, które ona powoduje. To coroczne święto informuje opinię publiczną o niebezpieczeństwach związanych z używaniem tytoniu, praktykach biznesowych firm tytoniowych, działaniach WHO w walce z epidemią tytoniową oraz o tym, co ludzie na całym świecie mogą zrobić, aby domagać się swojego prawa do zdrowia oraz do ochrony Przyszłych pokoleń.
Globalny kryzys żywnościowy narasta, napędzany przez konflikty, zmiany klimatu, skutki pandemii COVID-19, która napędza wzrost cen żywności, paliw i nawozów. Uprawa i produkcja tytoniu prowadzi do długotrwałych, globalnych szkód ekologicznych i zmian klimatu, a także odgrywa kluczową rolę w określaniu przyszłości rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego. Grunty orne i woda są wykorzystywane do uprawy tytoniu, a tysiące hektarów lasów jest niszczonych w celu stworzenia przestrzeni do produkcji tytoniu i produkcji paliwa wykorzystywanego do obróbki liści tytoniu. Przemysł tytoniowy utrudnia próby zastąpienia upraw tytoniowych na tereny wykorzystywane pod uprawę produktów spożywczych, przyczyniając się tym samym do pogłębiającego się światowego kryzysu żywnościowego.
Dodaj komentarz
Komentarze (0)