Wizyta w „Wagnerówce”- lekcja ekologii na żywo
W ramach realizowanego przez grupę uczniów ziębickiego gimnazjum projektu edukacyjnego pod hasłem „Jak uprawiać i stosować rośliny zielarskie”, prowadzonego pod kierunkiem pani Aldony Gniewczyńskiej i pani Katarzyny Ochał, zorganizowano wizytę w gospodarstwie ekologicznym państwa Krystyny i Roberta Wagner w Lubnowie. Uczniowie mogli rozszerzyć swoją wiedzę o ziołach przyprawowych i leczniczych oraz poznać codzienną pracę w gospodarstwie, które w roku 2014 otrzymało tytuł „Najlepszego gospodarstwa ekologicznego na Dolnym Śląsku”.
Zwiedzanie gospodarstwa rozpoczęło się od ziołowego ogródka, w którym rośnie wiele gatunków ziół leczniczych, przyprawowych i energetycznych. Pan Wagner opowiadał o znaczeniu danej rośliny w odniesieniu do ludzkiego zdrowia jak i poprawy walorów smakowych wielu potraw. Każdą omawianą roślinę można było poznać w bezpośredni sposób, powąchać listek, obejrzeć z bliska charakterystyczną łodygę, czy też kwiat.
Gospodyni, pani Krystyna Wagner przygotowała dla gości pyszną ziołową herbatkę i prawdziwe, domowe racuchy, do których zaproponowała dwa pyszne dżemy, własnego wyrobu. Tak posileni uczniowie ruszyli na pobliskie pole, by tam zasiać kukurydzę, metodą jak za dziada- pradziada, czyli przy użyciu rąk i haczek. Okazało się , że nasiona kukurydzy mają swoją, ciekawą historię i pochodzą z kolb, które tuż po II wojnie zostały przywiezione z Kresów Wschodnich przez starszą mieszkankę Lubnowa, pan Wagner zaś od wielu lat dba o to, by ten gatunek kukurydzy przetrwał w swojej oryginalnej postaci.
Bardzo ciekawą rośliną, uprawianą w gospodarstwie pana Wagnera okazał się topinambur. Roślina bulwiasta, która niby podobna do ziemniaka w przeciwieństwie do niego nie zawiera skrobi, lecz inulinę, cenny wielocukier, który obniża poziom glukozy we krwi i jest stosowany do produkcji leków i słodzików.
Po skończonej pracy nadszedł czas na zasłużony posiłek. Tym razem były to kiełbaski pieczone nad ogniskiem, patyk należało sobie samodzielnie przygotować, co okazało się dla wielu uczniów, przyzwyczajonych do potraw z grilla, nie lada zaskoczeniem.
W podziękowaniu za tak atrakcyjną lekcję ekologii uczniowie wręczyli państwu Wagnerom dyplom i duży wianek z suszonych roślin, wykonany przez panią Aldonę Gniewczyńską, pomysłodawczynię i realizatorkę projektu. Wizytę w gospodarstwie uświetnił swoją osobą dyrektor Gimnazjum Publicznego im. M. Kopernika w Ziębicach, pan Mariusz Szczepanowski. Pan dyrektor, jako nauczyciel biologii włączał się w prowadzenie ekologicznej lekcji i przekazywał uczniom swoją wiedzę, dotyczącą roślin uprawianych w gospodarstwie.
Gimnazjaliści powrócili do swojej szkoły wzbogaceni w wiedzę o roślinach zielarskich i obdarowani przez państwo Wagnerów nowymi sadzonkami ziół , które posadzą w swoim szkolnym, ziołowym ogródku. W najbliższy piątek, 20 maja rusza prezentacja efektów realizacji projektu.
W tym dniu będzie można zobaczyć szkolny ogród z ziołami, posmakować napojów i potraw przyprawionych ziołami oraz wysłuchać wielu ciekawostek, związanych z tymi roślinami. Pan Robert Wagner będzie i tym razem towarzyszyć gimnazjalistom i będzie wspomagał ich działania, by te cenne i zdrowe rośliny zielarskie nie były obce w rozwoju i życiu młodego człowieka.
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych! Piątek, 20.05.2016, godz.11:00 Gimnazjum Publiczne, im. M. Kopernika, ul Spacerowa 2, Ziębice.
Aldona Gniewczyńska
Katarzyna Ochał
Przeczytaj komentarze (1)
Komentarze (1)