Europa na Widelcu: Wagnerowie z Lubnowa i Malinowscy z Ciepłowód nagrodzeni!
Europa na Widelcu to festiwal kulinarny organizowany co roku tradycyjnie we Wrocławiu. Festiwal kulinarny Europa na Widelcu po raz pierwszy zagościł na wrocławskim Rynku w 2009 roku. W tym roku Festiwal odbył się w terminie 3 – 4 czerwca.
W tym roku padł rekord zgłoszeń w konkursie „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016”. Komisja konkursowa musiała spróbować aż 84 produktów.
Wszystkie specjały zostały podzielone na 8 kategorii: wędliny, sery, ryby, przetwory, napoje, wypieki, miody, inne. W tych kategoriach wyłoniono 25 najlepszych produktów, które ostatecznie zwyciężyły i otrzymały tytuł „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016”. Wśród zwycięskich produktów znalazły się produkty z Ziemi Ząbkowickiej.
Oto one:
• w kategorii „Przetwory” doceniono konfiturę z zielonych orzechów włoskich Heleny Malinowskiej z gospodarstwa pasiecznego H.M.E. Malinowscy z Ciepłowód i Topinambur kiszony Krystyny i Roberta Wagnerów z gospodarstwa ekologicznego „Wagnerówka” z Lubnowa.
• w kategorii „Wypieki” – wyróżnienie otrzymały tradycyjne pierniczki ze szlaku cystersów Elżbiety Malinowskiej z gospodarstwa pasiecznego H.M.E. Malinowscy z Ciepłowód.
• w kategorii „Inne” wyróżniono pierogi z kaszą gryczaną Krystyny i Roberta Wagnerów.
Gratulujemy!
LGD Qwsi
Dodaj komentarz
Komentarze (0)