[FOTO] Spiż Wrocław i Międzynarodowy Dzień Piwa
5 sierpnia to święto wszystkich smakoszy złotego trunku jakim jest piwo, bo właśnie tego dnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Piwa i Piowowarów. Odwiedziliśmy wrocławski Spiż i sprawdziliśmy jak ten dzień wygląda w jednym z lepszych browarów we Wrocławiu i Polsce.
- Smakosz piwa w ten dzień zdecydowanie powinien wypić dużego tego złotego trunku. Oczywiście, że lepsze są piwa z mini browarów niż te produkowane hurtowo, ponieważ w smaku są o wiele lepsze. Pomysł na browar, to miłość właściciela browaru do piwa. Szef z wykształcenia browanik miał marzenia, aby zawsze otworzyć browar. Jest to pierwszy mini browar w Polsce, który został otwarty 30 czerwca 1992 roku. W całej Polsce browarów firmowych Spiż jest już kilkaset. Mamy 6 rodzajów piwa, które są niefiltrowane, niepasteryzwane i są one: jasne, miodowe, pszenniczne, ciemne, karmelowe, mocne, wiśniowe i okazjonalnie marcowe. Piwo bardzo dobrze się sprzedaje, smakuje wszystkim dlatego nasi klienci wracają - powiedział Doba.pl, Rafał Lachowski, kierownik restauracji Spiż we Wrocławiu
- Proces produkcji piwa to jest czas między 3 a 4 tygodnie w zależności jak jest duże zapotrzebowanie na dany gatunek. Składniki naszego piwa są oczywiście ściśle tajne. Liczymy na to, że dziś z okazji Międzynarodowego Dnia Piwa i Piwowarów piwo będzie lało się jeszcze więcej niż na codzień. Zapraszamy oczywiście do zwiedzenia naszego browaru po wcześniejszej rezerwacji - dodaje Rafał Lachowski.
www.spiz.pl
Foto.: Wojciech Bolesta - Doba.pl
Komentarze (0)