Drugi sezon Miejskiej Farmy - jeszcze więcej warzyw, wsparcia i edukacji

dzisiaj, 9 godz temu 129 0

Ponad 52 tony warzyw w pierwszym sezonie, setki posiłków dla dzieci i potrzebujących, aktywizacja zawodowa oraz wyróżnienie jako „Dobra praktyka URBACT-u” – tak wyglądał debiut Miejskiej Farmy Wrocław. Teraz projekt wchodzi w kolejny etap: uprawy są większe, odbiorców jest więcej, a już niebawem na terenie Farmy powstanie Strefa Edukacyjna. To unikalne przedsięwzięcie w skali kraju – Wrocław jako pierwsze miasto w Polsce uruchomiło model Miejskiej Farmy, dzięki której można mądrze łączyć ekologię, zdrowie i politykę społeczną.

Z pola do żłobka i Domu Pomocy Społecznej – lokalne warzywa dla wrocławian

Wrocław jako pierwsze miasto w Polsce uruchomiło model Miejskiej Farmy, której celem jest dostarczanie wysokiej jakości warzyw do jednostek opiekuńczo-wychowawczych, przy jednoczesnym uwzględnieniu aspektów społecznych, edukacyjnych i środowiskowych. Farma działa od marca 2024 r. na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej Uniwersytetu Przyrodniczego na Swojczycach.

Już pierwszy sezon pokazał potencjał projektu. 2,5 ha ziemi dostarczyło ponad 52 tony warzyw – od buraków, przez cukinię i dynię, po ziemniaki– które trafiły do 16 miejskich żłobków, a ich nadwyżki przekazano do Domów Pomocy Społecznej i Domów Pomocy Społecznej.
W pierwszym sezonie z plonów Miejskiej Farmy przygotowywano codzienne posiłki dla ponad 2,5 tysiąca dzieci uczęszczających do wrocławskich żłobków oraz około 800 podopiecznych DPS-ów. Ponadto, z nadwyżek plonów, Fundacja Mniej Więcej przygotowała ponad 3 tysiące dodatkowych posiłków dla mieszkańców potrzebujących wsparcia.
Co ważne, warzywa z Miejskiej Farmy, przez pół roku, pokrywały 100% zapotrzebowania wrocławskich żłobków na cztery podstawowe warzywa: ziemniaki, buraki, dynię i cukinię.
-  To unikalne w skali kraju przedsięwzięcie – jedyny, pionierski projekt, który pokazuje, jak w mieście można mądrze i skuteczni łączyć ekologię, zdrowie publiczne i politykę społeczną. Jesteśmy dumni, że Wrocław przeciera szlaki i wyznacza standardy w odpowiedzialnym zarządzaniu miastem – z myślą o ludziach, środowisku i przyszłości. I nie zatrzymujemy się – chcemy, żeby Farma rosła, rozwijała się i inspirowała inne miasta – mówi Jakub Mazur, Wiceprezydent Wrocławia.

Miejska Farma Wrocław została uznana za „Dobrą Praktykę URBACT” – prestiżowe wyróżnienie unijnego programu wspierającego zrównoważony rozwój miast w Europie. Projekt został doceniony za skuteczność, społeczne zaangażowanie i łatwość przeniesienia do innych miast.

Drugi sezon: więcej warzyw, więcej odbiorców

W tym sezonie powierzchnia upraw wzrosła do 3,5 ha. Asortyment poszerzono m.in. o marchew, fasolkę szparagową, pasternak, kalarepę, koperek, szczypiorek i pietruszkę naciową. Plony trafiają już nie tylko do żłobków i Domów Pomocy Społecznej ale również do 10 przedszkoli, w których przebywa 882 dzieci.
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu odpowiada za kompleksową uprawę na Miejskiej Farmie. Eksperci nie tylko czuwają nad wysoką jakością plonów, ale także dbają o stosowanie bezpiecznych, przyjaznych środowisku metod uprawy, które gwarantują zdrowe i pełnowartościowe warzywa trafiające do mieszkańców miasta.

- „Ten projekt jest wyjątkowy, bo łączy praktykę akademicką z realnym wpływem na codzienne życie mieszkańców. Pokazujemy, że nowoczesna nauka może służyć zrównoważonemu rozwojowi i integracji społecznej” – mówi prof. dr hab. inż. Andrzej Zachwieja, prorektor ds. nauki, Uniwersytet Przyrodniczy.

Nie tylko jedzenie – wsparcie społeczne i aktywizacja

Projekt ma także wyraźny wymiar społeczny – na Farmie pracują osoby, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej, są długotrwale bezrobotne.  Tam, w praktyce uczą się zawodu ogrodnika i zyskują szansę na nowy start. Dotychczas w takiej formie aktywizacji społeczno-zawodowej prowadzonej na Farmie wzięło udział 79 osób, z czego już 12 podjęło zatrudnienie na otwartym rynku pracy. Każdego miesiąca około 20 uczestników uczy się ogrodnictwa, pracy w zespole a także odpowiedzialności. W ramach reintegracji społecznej uczestnicy korzystają zarówno ze spotkań grupowych, jak i indywidualnych konsultacji z psychologiem, doradcą zawodowym, pośrednikiem pracy oraz pracownikiem socjalnym.
-  To nie tylko wsparcie dla środowiska, ale też realna pomoc dla osób, które doświadczyły trudności życiowych i dzięki pracy na Farmie zdobywają nowe umiejętności oraz pewność siebie. To miejsce, gdzie ludzie mogą się rozwijać, angażować społecznie a także odnajdywać swoją rolę zawodową – podkreśla Ewa Żmuda, wicedyrektor Wrocławskiego Centrum Integracji.

Powstaje strefa edukacyjna Miejskiej Farmy

Ze względu na profesjonalny charakter upraw – w tym wielkopowierzchniową produkcję żywności trafiającej do placówek publicznych – sama Farma nie będzie miejscem otwartym dla zwiedzających. Dlatego w tym samym miejscu - na Stacji Badawczo-Dydaktycznej UPWr na Swojczycach - powstaje Strefa Edukacyjna Miejskiej Farmy Wrocław– przestrzeń przeznaczona do warsztatów, spotkań i działań promujących zdrowe, ekologiczne rolnictwo i zrównoważony styl życia.

- Budujemy przestrzeń, która uczy, inspiruje i łączy – Strefa Edukacyjna to naturalne przedłużenie idei Miejskiej Farmy. Chcemy, by dzieci, młodzież i mieszkańcy Wrocławia mogli nie tylko korzystać z efektów zrównoważonego rolnictwa, ale też rozumieć, jak ono działa i dlaczego ma znaczenie. To inwestycja w świadome społeczeństwo i lepszą przyszłość – podkreśla Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Strategii i Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia.

Strefa będzie miała powierzchnię około 3500 m2˛ i zostanie podzielona na kilka specjalnych obszarów. Zakończone zostały już prace projektowe a realizacja – podzielona na trzy etapy – ruszy po wakacjach.  

Co znajdzie się w strefie edukacyjnej?
·        ogród doświadczalny do nauki o kompostowaniu, obiegu wody, roli gleby i roślin,
·        przestrzeń poświęcona roli zwierząt w uprawie roślinnej
·        strefa edukacji o społecznej roli żywności i zrównoważonym gospodarowaniu zasobami,
·        miejsce do integracji – przy wspólnym gotowaniu i odpoczynku na świeżym powietrzu.
W Strefie Edukacyjnej będą odbywały są warsztaty dla dzieci z przedszkoli i szkół, a także dla mieszkańców – np. rodziców z dziećmi i seniorów.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nowy wątek